Články

Dopravní den

akce školy

 

                Zpráva na nástěnce u ředitelny oznamovala, že 3. září bude naše škola      ( zároveň i celá obec Opařany) od rána bez elektrického proudu. A protože bez něho je v současné době výuka značně omezena, ba téměř nemožná (to máte osvětlení, teplou vodu, interaktivní tabule, počítače, kopírky), tak bylo jasné, že tento „blackout“ nám změní plány na tento den. Co budeme dělat? Tak zněla jasná otázka a odpověď byla nasnadě. Protože kvůli Covidu letos na jaře  neproběhl dopravní den, využijeme této příležitosti k jeho realizaci.

            Pravda, obyčejně pořádáme dopravní den společně s Policií ČR, Armádou ČR a ZZS Jihočeského kraje. Tento den byl ale specifický v tom, že byl připraven narychlo a pouze v naší školní režii. Ale to vůbec nevadilo…

            Všechny děti si vyplnily dopravní test, prošly školením o dopravních značkách, desaterem bezpečné jízdy na kole, zdravotnickým minimem, viděly ukázku ochranných reflexních prvků, naučily se správně nasazovat cyklistickou helmu a vyzkoušely si řízení auta na dálkové ovládání. No, a nechyběla ani jízda zručnosti na kole a závody na koloběžkách. Koloběžky byly pro děti z I. stupně a děti z II. stupně měly pro kola připravenou náročnější trať, na které nechyběl např. přejezd po úzké lávce, slalom mezi tyčkami a průjezd úzkým prostorem. Mě osobně překvapil  Zbyněk  Šimko, který ještě před letními prázdninami „sedlal tříkolku pro dospěláky“ a najednou projel na kole bravurně celou trať. Podle slov jeho tatínka: “ Zbyňďa během léta na  YOUTUBE studoval po tři dny techniku jízdy, aby čtvrtý den nasedl na kolo a jel…“.  Zajímavá metoda!

více ve fotogalerii

zapsal: J. Křivánek