Články

Den Země - článek

aktivity ke dni Země

DEN ZEMĚ                                    

S „KAMPANÍ OBYČEJNÉHO HRDINSTVÍ“

Den Země je každoroční celosvětová událost organizovaná 22. dubna a zaměřená na propagaci a podporu ochrany životního prostředí. Poprvé byl Den Země slaven v roce 1970, v současnosti probíhá každoročně ve více než 193 zemích světa a je koordinován organizací Earth Day Network.

Na podporu tohoto světového dne jsme se společně s žáky věnovali několika aktivitám.

Žáci mladšího školního věku a žáci speciálních škol si při hodinách prvouky, přírodovědy a věcného učení povídali o podmínkách života na Zemi a důležitosti ochrany životního prostředí. V hodinách výtvarné výchovy vytvořili společně krásné práce na dané téma.

Žáci druhého stupně a žáci kmenoví se při výuce věnovali tématu: Dopady „Doby covidové“ na životní prostředí a taktéž se zapojili do 3. ročníku Kampaně obyčejného hrdinství – malých činů pro životní prostředí. V rámci této kampaně měli možnost si vybrat z 9 výzev. Společně jsme vybrali tyto:

1. Zasaď rostlinu! – každý žák si zasadil 1 nebo více rostlin (rýmovník a okrasnou dýni, kterou si poté může přesadit na zahradu…)

2. Využívej ekodopravu! – žáci měli za úkol využít k cestám, do školy i mimo ni, veřejnou dopravu místo cestování osobním autem a zaznamenat počet km

3. Buď venku! – v rámci volnočasových aktivit si měli žáci zapsat, kolik hodin denně tráví venku na čerstvém vzduchu

4. Udělej něco pro ostatní! – z odstřižků látek jsme společně šili nákupní tašky

5. Zastav letákovou epidemii! - společně jsme vyráběli papírové cedulky na poštovní schránku „STOP LETÁKŮM“

7. Jez zdravě a ekologicky! – žáci si měli do svých deníčků zaznamenat své stravovací návyky. Při občanské výchově jsme si poté povídali o zdravé a ekologické výživě člověka.

9. Den pro sebe – žáci měli vyzkoušet experiment – zažít den bez elektřiny a dalších vymožeností moderního světa

Každý žák měl svůj deníček, do kterého si zaznamenával své aktivity. Některé aktivity jsme plnili společně ve škole, ostatní měli žáci za úkol plnit individuálně doma. Ne vždy se nám vše podařilo na 1, ale hlavním posláním bylo se nad těmito výzvami zamyslet a začít u sebe. Osud Země je totiž v našich rukách!

Všechny nás to moc bavilo  a už se těšíme na další ročník! Na výsledky naší práce se můžete podívat do fotogalerie zde.
Šárka Hejhalová, koordinátorka EVVO